Selecteer een pagina

“Mijn tienerzwangerschap”

21

Februari 2019

Voordat ik ongepland zwanger raakte was ik toegelaten op het Amsterdam Beauty College. Ondanks mijn ongeplande zwangerschap ben ik toch aan de opleiding begonnen omdat ik mijn diploma wou behalen voor een goede start van de toekomst voor Cheyenne en mij. Helaas heb ik de opleiding moeten beëindigen omdat het zowel fysiek als mentaal niet meer haalbaar was voor mij.

 

Ik was de hele dag misselijk en ’s ochtends moest ik vaak overgeven. De verloskundige vertelde mij dat dit na 12 weken waarschijnlijk wel weer over zou gaan. Jammer genoeg, werden die twaalf weken zes maanden en sloeg de misselijkheid over in bekkeninstabiliteit. De meeste mensen noemden mij een hoer, een slet en ik werd continu bevooroordeeld omdat ik op zo’n jonge leeftijd ongepland zwanger raakte. Ik raakte erg gestrest van al die negatieve invloeden en daarnaast maakte ik mij veel zorgen om alle praktische zaken die bij een (tiener)zwangerschap komen kijken.

 

De meeste mensen noemden mij een hoer, een slet en ik werd continu bevooroordeeld omdat ik op zo’n jonge leeftijd ongepland zwanger raakte.” 

Ik heb geregeld contact met jonge moeders door het hele land die dagelijks worden uitgescholden, bevooroordeeld en zelfs worden bedreigd omdat zij op jonge leeftijd ongepland zwanger zijn geraakt. Ik vind dat dit moet stoppen! Je bent absoluut geen hoer als je op jonge leeftijd ongepland zwanger raakt. Het hoeft zeker niet te betekenen dat je vaak seks heb gehad, laat staan met verschillende bedpartners. Het is een combinatie van onzorgvuldig gebruik van anticonceptie en de onwetendheid van jongeren hoe groot de kans is dat je ongepland zwanger kan raken. Daarom vind ik dat hier meer aandacht aan besteed moet worden. Stress is namelijk erg gevaarlijk tijdens je zwangerschap omdat het een lager geboortegewicht veroorzaakt en de kans op een vroeggeboorte tot drie keer verhoogd ten opzichte van een zwangerschap zonder langdurige stress.

Ik was 29 weken zwanger van Cheyenne toen ik ’s ochtends spontaan pijnlijke harde buiken kreeg die regelmatig terugkwamen. Waren dit nou weeën? Ging mijn bevalling dan nú al beginnen? Ik belde mijn verloskundige en legde mijn klachten aan haar uit. Ik werd meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis..

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis werd ik aan de CTG gelegd. Een CTG is een onderzoek waarbij de gynaecoloog een hartfilmpje van een ongeboren baby maakt en bekijkt of er sprake is van weeën activiteit. Gelukkig was het hartfilmpje van Cheyenne goed. Ik had dan wel veel last van harde buiken, maar het waren nog geen weeën. Ik was erg opgelucht dat Cheyenne het zo goed deed in mijn buik en mijn bevalling niet te vroeg begon, maar tegelijkertijd beangstigde het mij ook omdat ik de harde buiken toch wel pijnlijk vond. Hoe zouden die ‘‘echte’’ weeën dan wel niet voelen?

”Het is een combinatie van onzorgvuldig gebruik van anticonceptie en de onwetendheid van jongeren hoe groot de kans is dat je
ongepland zwanger kan raken.”

Ik was 39 weken zwanger toen ik weer op controle mocht komen bij de verloskundige. Tijdens het voelen aan mijn buik merkte zij op dat er weinig vruchtwater in mijn baarmoeder zat. Mijn vliezen waren nog niet gebroken dus dat betekende dat mijn lichaam niet meer voldoende vruchtwater aanmaakte. Omdat ik de volgende ochtend een afspraak had bij de gynaecoloog voor een groei echo, werd er afgesproken dat hij dan ook meteen zou kijken naar de hoeveelheid vruchtwater.

De volgende ochtend kwam ik samen met mijn moeder aan in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Ik had daar tijdens mijn zwangerschap vaker afspraken omdat er tijdens de 20 weken echo een groeiachterstand bij Cheyenne werd geconstateerd. De gynaecoloog maakte de groei echo en controleerde de hoeveelheid vruchtwater. Hij vertelde ons dat Cheyenne nu een groeiachterstand had van maar liefst twee weken en ik inderdaad nog maar weinig vruchtwater in mijn baarmoeder had. Daarom moest mijn bevalling de volgende ochtend worden ingeleid..

In mijn volgende blog schrijf ik open en eerlijk over mijn (tiener)bevalling, het te lage geboortegewicht van Cheyenne èn de vervelende consequenties daarvan.

Veel liefs,